9.4.2020.

LIKOVNA KULTURA

Pisanica je bojom ukrašeno jaje. Običaj bojanja pisanica odvija se u vrijeme Uskrsa. Riječ je nastala od glagola pisati. 

 Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, a najviše na istoku Europe. Najveća pisanica na svijetu nalazi se u ukrajinskom gradu Kolomyji (podatak iz 2016. možda sada postoji i neka veća) , a među najpoznatijima su Fabergé jaja, remek-djelo ruskoga zlatarstva. 

U Hrvatskoj pisanice su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama. Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

(Izvor: Wikipedija)


Ukrašavate li vi jaja za Uskrs? Ja ih bojim prirodnim bojama, ovako kako je prikazano u videu ispod teksta. Pogledajte video.  

Džoker :-) Ukrasite i vi jaja - pošaljite mi fotografije na viber pa ćemo napraviti galeriju pisanica u rubrici Učenički radovi.  

Došao je kraj našeg 4. tjedna nastave na daljinu! 

Prije odlaska na male praznike pročitajte pitanja s donjeg plakata, dobro razmislite i kratko odgovorite. Odgovore mi pošaljite na viber.


Slijedi nam mali predah, ponovo se čujemo u utorak 14.4.  

ODMORITE, ZASLUŽILI STE!

Fabergé jaja - ako želiš saznati više, klikni na sliku.

Ova  pisanica se nalazi u ukrajinskom gradu Kolomyji kao zgrada Muzeja Pisanica - ako želiš saznati više, klikni na sliku. 

VJERONAUK

Želim vam Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Došao nam je Veliki tjedan. Najvažniji tjedan za nas kršćane. Na njega trebamo obratiti posebnu pozornost. Zato su i zadaci ovog tjedna posebni.

Iskoristite ovo vrijeme kušnje koje je pred nama na najbolji mogući način i provedite ga sa svojim najmilijima.

Voli vas puno vaš vjeroučitelj Goran!

Ovotjedni zadatak je:

1. Pomolite se molitvu Oče naš za vaše najmilije

2. Pogledajte film na sljedećoj poveznici:


3. Izradite čestitku za Uskrs svojoj mami, svojem tati i svima kojima želite (braća, sestre, bake, djedovi, prijatelji sudjedi...)

4. Zaželite svima koje poznajete sretan i blagoslovljen Uskrs!

Vjeroučitelj Goran

učiteljica: Barbara Gavranić
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti